sobota, 23 czerwca 2012

muszle z nadzieniem serowym


Makaronowe muszle z farszem wykonanym z trzech rodzajów sera, ricotty, mozzarelli i parmezanu, doprawionymi świeżą bazylią, zapieczone w sosie pomidorowym z czosnkiem. Muszle z nadzieniem serowym można przygotować wcześniej, a po przyjściu do domu wstawić do piekarnika i zapiec.

20 sztuk abissina rigate 
700 ml passaty pomidorowej
250 g sera ricotta
150 g mozzarelli
50 g parmezanu
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
bazylia
sól
pieprz

Muszle wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wymieszać ricottę, z drobno pokrojoną kulą mozzarelli, startym parmezanem i posiekaną bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać muszle przygotowanym farszem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i delikatnie go poddusić, wlać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę całość dusić. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy i na wierzchu ułożyć nadziane muszle. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180º C, przez około 30 minut.

16 komentarzy:

  1. muszle z trzema serami, to coś z pewnością dla mnie:))) miłego weekendu!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, z pewnością, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mmm...wspaniale wyglądają! Takie danie jest zdecydowanie w moim guście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzikowiec, miło czytać Twoje słowa :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. ooooooo jak to bosko wygląda:) uwielbiam faszerowane makarony:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, dziękuję, miło mi.

      Usuń
  4. wyglądają przeapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agabi, dziękuję, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Uwielbiam takie dania :) Nadziewane muszle zawsze wychodzą przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, zgadzam się :)

      Usuń
  6. Cudownie nadziane <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, dziękuję, pozdrawiam!

      Usuń
  7. Pyszności! Fajnie i smacznie nadziane te muszle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję Kochana za miłe słowa!

      Usuń
  8. Genialny przepis. Koniecznie muszę powtórzyć, bardzo oryginalna potrawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo się cieszę, że przepis przypadło Tobie do gustu! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect