poniedziałek, 18 czerwca 2012

kalarepka duszona ze śmietaną


Kalarepka dostępna od wczesnej wiosny jest cennym źródłem witamin. Doskonale nadaje się do surówek, duszenia czy pieczenia, bardzo smaczna jest nadziewana kalarepka. Kalarepka duszona ze śmietaną z dodatkiem wytrawnego białego wina, podana ze świeżym posiekanym koperkiem. Tak przygotowana kalarepka znakomicie smakuje podana do pieczonych ziemniaków i pieczonego marynowanego mięsa.

  2 kalarepki
2 łyżki masła
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1/2 szklanki śmietany
sól 
pieprz
koperek

Kalarepkę obrać i pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną kalarepkę, posolić i chwilę dusić. Wlać wino i gotować, aż wino zredukuje się o połowę. Wlać śmietanę, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.



16 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, akurat mam kalarepkę w lodówce:D będę kombinować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, kalarepka i tyle możliwości :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wróbelek jest chętny na kalarepkę? Oj, żeby mu wino nie uderzyło do główki!;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, taki się wstawiał w obiektyw, aż miło było :)

      Usuń
  3. Tylko czekam, aż mi kalarepa urośnie i również ją podduszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a my zawsze jemy kalarepę na surowo, muszę w końcu zrobić kalarepkę na ciepło:) ps. piękny i fotogeniczny ten wróbelek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, na surowo to obowiązkowo, uwielbiamy :) Tak też nam smakowało.

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. :-)
    A jutro ptaszyna na obiad ? Widzę, że ją ustrzeliłaś aparatem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, ślicznotek z niego, prawda? Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wróbla przyciągnął zapach duszonej kalarepy;))
    To ci łasuch!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, albo wino go skusiło, hihihi. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam kalarepy w innej postaci niz na surowo. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja za kalarepą średnio, ale jakie apetyczne mięsko obok! mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, mięsko bardzo proszę, kalarepka dla mnie. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect