czwartek, 14 czerwca 2012

kurczak zapiekany z fenkułem


Pyszne połączenie kopru włoskiego z filetami kurczaka zapieczone pod beszamelem. Kurczak zapiekany z fenkułem pochodzi z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl", to danie idealnie smakuje podawane z zieloną sałatką. W oryginalnym przepisie beszamel przygotowywany był w inny sposób, ja wykorzystałam mój niezawodny przepis na ten sos.


50 g masła
50 g mąki pszennej
400 ml mleka
gałka muszkatołowa 
sól 

Masło rozgrzać, zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać mąkę. Wymieszać na gładką masę, dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Beszamel zdjąć z ognia doprawić do smaku solą i świeżo startą gałką muszkatołową.

1 koper włoski
2 filety z kurczaka
sól
pieprz
50 g parmezanu

Koper włoski oczyścić i pociąć, wsadzić do wrzątku i gotować 5 minut. Osączyć i pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w kostkę filety z kurczaka doprawione solą i pieprzem. Wszystko zalać sosem beszamelowy, posypać startym parmezanem i zapiekać około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190º C. Podawać z zieloną sałatką.

28 komentarzy:

  1. Kamila,
    Ty wiesz,jak pysznie zacząć dzień.
    Książkę S.Dahl mam,ale tego przepisu dotąd nie zrealizowałam.Widać,że warto.
    Smacznego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, warto, pyszne to połączenie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. No dobra... to mam pytanie. Jak smakuje fenkuł, do czego jest podobny w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, koper włoski to bylina, zaliczana do rodziny selerowatych, ma silny anyżkowy zapach i smak :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Chyba bym sama na to nie wpadła, ale danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, fajnie, że są książki i blogi :)

      Usuń
  4. chętnie zjadłabym, jedynie mogę w tej chwili nacieszyć oko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, polecam, to naprawdę pyszne zestawienie!

      Usuń
  5. Jeśli dostanę koper włoski na placyku, to dziś zrobię to danie, bo proste i szybkie, no i przekonuje mnie, że jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kopru nie ma, ale zrobiłam wariację na ten temat- smaczna wyszła;-)

      Usuń
  6. Mam tę książkę, ale szczerze mówiąc nie zauważyłam tego dania;)
    Gapa ze mnie! Dzięki Tobie je wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, wypróbuj koniecznie. Dzięki temu, że pozwalamy zaglądać do naszych kuchni, zawsze można znaleźć coś fajnego :)

      Usuń
  7. Koniecznie muszę spróbować, bo fenkuł to u mnie stanowczo zbyt rzadki gość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, ja bardzo ubolewam, że u mnie tak rzadko można go kupić :)

      Usuń
  8. To musi być pyszne:) wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, to połączenie jest przepyszne! Pozdrawiam

      Usuń
  9. nie nadążam za Twoimi pysznosciami! :)* wspanialy kurczak!

    OdpowiedzUsuń
  10. kurczak na pewno pyszny, ale ja już obmyślam plan do czego wykorzystam słodką przesyłkę od Ciebie! (muszę to dobrze przemyśleć, bo aż szkoda mi użyć:)))) dziękuję po stokroć - to była naprawdę cudowna niespodzianka w ten pochmurny deszczowy dzień:))))) ściskam gorąco!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, mam nadzieję, że Wam zasmakuje, używaj nie oszczędzaj :) Dojechała nieuszkodzona? Pozdrawiam

      Usuń
    2. przesyłka dotarła nieuszkodzona:) na razie wypróbowałam ocet, do sałatki, jest pyszny! a z konfiturą to chętnie zrobiłabym pączki:))) bo z różanym nadzieniem to moje ulubione:) pozdrawiam!

      Usuń
  11. Lubię na pikantnie, no i kurczaka bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, więc danie w sam raz dla Ciebie :)

      Usuń
  12. Chętnie bym spróbowała tego dania, podoba mi się to zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, polecam warto spróbować :) Ściskam!

      Usuń
  13. fenkuł to dla mnie absolutna egzotyka, aż wstyd, nigdy nie jadłam... ale wygląda pysznie, poza tym druga nazwa - koper włoski - podoba mi się, bo koper lubię, a to co włoskie jest smaczne, więc jak koper włoski może nie być dobry??? no jak???

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, mnie bardzo podoba się nazwa fenkuł, bardzo mi smakuje i wszystkim polecam. Wiem jednak, że fanów ma tylu co osób które go nie cierpią. Spróbuj, ciekawa jestem w której będziesz grupie :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect