sobota, 16 czerwca 2012

czeska chałka z rodzynkami


Moje idealne sobotnie śniadanie to drożdżowa chałka z rodzynkami, dżem jagodowy oraz dżem rabarbarowy z imbirem, miseczka truskawek i kawa z dodatkiem mleka. Chałka jest przepyszna, delikatna i bardzo  mięciutka. Przepis na czeską chałkę z rodzynkami pochodzi z książki Daniela Leader "Local Breads".

210 g mleka
5 g suchych drożdży
2 żółtka
300 g maki pszennej
50 g masła
45 cukru
szczypta soli
50 g rodzynek

Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrabiać ręcznie ciasto około 10 minut, powinno być dosyć luźne. Włożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 80 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i odgazować ciasto, czyli lekko je wyrobić, ciasto powinno stracić na objętości. Podzielić ciasto na trzy równe części, każdy kawałek lekko oprószyć mąką i rozwałkować w wałki. Trzy wałki połączyć ze sobą na końcu i zaplatać warkocz, końce założyć pod spód warkocza. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


1 jajko 
20 g płatków migdałowych
 
Rozmącić jajko i posmarować nim chałkę, następnie posypać ją płatkami migdałowymi i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż chałka podwoi swą objętość. Nagrzać piekarnik do 200º C i piec chałkę, aż nabierze brązowego koloru.

32 komentarze:

  1. Ładnie wypieczona:) Jeszcze nigdy nie widziałam chałki z migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, to moja pierwsza taka, a migdały doskonale do niej pasują :)

      Usuń
  2. Aż mi ślinka cieknie;)
    Pyszna;)
    Pozdrawiam
    Agiatis
    mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agiatis, dziękuję, miło mi Ciebie gościć. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Cudny zestaw- chałka i konfitura!
    Idealne śniadanie na weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, po takim śniadaniu miło dzień się zapowiada :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Chalka jest niesamowita- musze sie kiedys pokusic by zrobic taka na sniadanie. Ten dzem rabarbarowy mi sie podoba- no,ale ja to sobie moge tylko o rabarbarze pomarzyc ;) Szukalam,szukalm i nic:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, chałka jest bardzo smaczna, idealnie będzie smakowała z innymi dostępnymi konfiturami, o których ja mogę pomarzyć :)

      Usuń
    2. Hahahaha ! No to sie moze wymienimy konfiturami ?! Ja mam z czerwonych pomaranczy (wlasnej roboty) do oddania;))))

      Usuń
    3. Alizea, to jest świetny pomysł :)

      Usuń
  5. To też moje wymarzone, idealne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. taka chałeczka musi być pyszna! Marze o tym, że kiedyś sama stanę na wysokości zadania i upiekę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, to nie jest takie trudne, trzymam kciuki!

      Usuń
  7. chałka z dżemem to jeden z moich smaków dzieciństwa:))) zatem: pyszną konfiturę mam i jeden duży sukces drożdżowy na koncie też już mam:) może czas to wykorzystać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, chałka warta by zaryzykować :)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda! Do tego szklaneczka zimnego mleka i jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justka, szklanka mleka jak najbardziej :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. jej, cudownie rumiana!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam słabość do chałek. Nie piekę ich i nie kupuję, bo potrafię sama zjeść dwie i nawet nie zauważyć :) Ślinka mi cieknie na widok Twojej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, myślałam, że tylko ja tak mam. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Chałki biorę w ciemno w każdej postaci...! Dziś nawet bułeczki upiekłam w kształcie chałek:). Dżemik rabarbarowy królował u mnie całkiem niedawno, ale jagody...??? Zjadłabym oj, zjadła takiego dżemik... Mrożone rozumiem...???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, konfitura z jagody kamczackiej, której teraz jest czas, bardzo obrodziła w tym roku w ogródku mamy. Pozdrawiam

      Usuń
  12. jestem zachwycona Twoją chałką ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, bardzo mi miło! Pozdrawiam

      Usuń
  13. Kamila, Twoja chalka jest piekna!
    Chetnie wroce do jej pieczenia.
    Pozdrawiam bardzo cieplo i dziekuje ze skorzystalas z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, chałka jest doskonała, prawdziwa perełka! Dziękuję za przepis! Ściskam!

      Usuń
  14. No, tak jak wczesniej napisalam- pokusilam sie na chalke. Urzekla nas ! Dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, tak się cieszę, że Wam smakowała :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect