poniedziałek, 25 czerwca 2012

tarteletki ze szparagami i kremowym serkiem


    Tarteletki z ciasta francuskiego ze szparagami i szynką dojrzewającą, z wypełnieniem przygotowanym z kremowego serka z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów, czosnku i bazylii. Przepyszne tarteletki ze szparagami i kremowym serkiem.

    275 g ciasta francuskiego
    150 g szparagów
    150 g serka homogenizowanego
    1 ząbek czosnku
    5 suszonych pomidorów
    50 g szynki dojrzewającej
    sól 
    pieprz
    bazylia

    Obrane szparagi włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować trzy minuty, następnie odcedzić. Ciasto francuskie podzielić na cztery części i ułożyć je na blasze, nie przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na 15 minut, by się lekko zrumieniło i wyrosło. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić, widelcem lekko ugnieść środek ciasta. Serek wymieszać z pokrojonymi drobno pomidorami, posiekanym czosnkiem i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na cieście ułożyć kawałki szynki, wypełnić serkiem, na tym ułożyć kawałki szparagów. Tak przygotowane tarteletki wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut.


    24 komentarze:

    1. Tapenda
      SUUUUPER !!!
      Częstujemy się:):)
      Pozdrówki!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ela, bardzo proszę, pozdrawiam

        Usuń
    2. pieknie wygląda:) bardzo wykwintna przekąska

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Atenka, dziękuję, miło mi :)

        Usuń
    3. Śliczne! Porywam jedną i pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Aniu, bardzo proszę, smacznego :)

        Usuń
    4. Przepyszne połączenie!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Angie, szkoda, że to już końcówka.

        Usuń
    5. Jakie fajne te tarteletki. No i szybkie a to lubię :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Joanno, faktycznie szybkie do przygotowania, pozdrawiam

        Usuń
    6. o tak zjadłabym z przyjemnością :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Uwielbiam wszelkie kombinacje z ciastem francuskim, to tak proste, że aż człowiek się denerwuje, że go wcześniej nie odkrył, hahaha.

      OdpowiedzUsuń
    8. cudowny pomysł na zwieńczenie sezonu szparagowego:) miłego popołudnia!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Gosiu, pojadłabym jeszcze szparagi :)

        Usuń
    9. Jejku jaka szkoda, ze nie mam dostępu do zielonych szparagów w mig bym wykonała je według twojego przepisu :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ILoveBake, inne też się sprawdzą :) Pozdrawiam

        Usuń
    10. Przepyszne!
      Gdybym mogła sięgnąć po jedną...

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Amber, sięgaj, sięgaj :)

        Usuń
    11. Wyglądają super. Widziałam, że w poprzednich postach kombinowałaś z naturalnym światłem. Świetnie to wygląda :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Katie, dziękuję, masz rację naturalne światło jest super :) Pozdrawiam

        Usuń
    12. Kamilo, pyszne!
      Szkoda, że szparagi już się kończą:(

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. magda, aż żal ściska, za rok, sobie poszalejemy :)

        Usuń

    Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Snow-Falling-Effect