środa, 20 czerwca 2012

ratatuj


Ratatuj to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podany z bagietką ten pyszny letni zestaw warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ulubionymi ziołami doskonale nadaje się na obiad czy kolację.

1 bakłażan
1 cukinia
3  pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka 
200 g pieczarek
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
gałązki tymianku

Bakłażana, cukinię, obrane cebule, pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paski. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić bakłażan i podsmażyć go z każdej strony, tak przygotowanego bakłażana przełożyć do innego naczynia pod przykryciem. W szerokim rondlu rozgrzać pozostałą oliwę wrzucić cebulę, czosnek i podsmażyć, dodać grzyby, chwilę smażyć, następnie dodać cukinię, paprykę i chwilę podsmażyć, wlać wino, dodać pomidory oraz gałązki tymianku. Całość dusić razem około 20 minut, dodać bakłażana, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wszystko razem jeszcze chwilę dusić. Przed podaniem wyciągnąć gałązki tymianku.

22 komentarze:

  1. Pyszne na ciepłe dni.
    Lubię do ratatouille czerwone wino.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, o tak czerwone wino doskonale pasuje :)

      Usuń
  2. Ciekawe z tym bakłażanem, że nie można dusić z nim. Gorzkie będzie? Wspaniałe danie i chyba poddałaś mi pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardziej chodzi o to by został w całości i nie rozpadł się podczas długiego gotowania :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. to już drugie ratatuj tego dnia, które widzę, tyle że w dwóch różnych wersjach:) wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, myślę, że oba smaczne, widziałam u Angie :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Hihih...to widzę, że poszłyśmy w podobne smaki - u mnie na kuchni light tarta z ratatują ;)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, bardzo odpowiada mi Twoja wersja :)

      Usuń
  5. Uwielbiam ratatouille, w sezonie letnim robię bardzo, bardzo często. Kuchnia prowansalska dostarcza cudowne smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata, zgadzam się, prowansalskie smaki są doskonałe :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. lubimy takie smaki:) ale mi ochotę zrobiłaś:)) pozdrawiam z deszczowego Poznania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, na słoneczne i deszczowe dni pasuje :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Anna, to jesteśmy dwie :)

      Usuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadlam ratatuj, a wszyscy mowia, ze takie dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, zgadzam się ze wszystkimi, dobre!

      Usuń
  9. Bardzo lubię to danie, szczególnie latem,
    kiedy pomidory są takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, z letnimi pomidorami to bezcenne smaki :)

      Usuń
  10. Wspaniale, warzywnie i kolorowo!
    Ja dziś wykombinowałam też coś warzywnego, podobne składniki, ale bez pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, pieczarki nie są obowiązkowe :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. To danie jest fantastyczne! Mniam, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, fantastyczne, to pewne!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect