Ciasto do tych przepysznych jagodzianek należy przygotować wieczorem, a rano ulepić i upiec puszyste, nadziane jagodami bułeczki. Ciasto drożdżowe dzięki dużej ilości masła jest bardzo smaczne i dłużej pozostaje świeże. Przepis na jagodzianki pochodzi z Kwestii Smaku, z porcji wychodzi 16 bułeczek.
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki wody
500 g mąki pszennej
50 g cukru
5 jajek
350 g masła
sól
150 g jagód
cukier puder
Drożdże
wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut, po tym czasie
powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z
innymi drożdżami. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie
drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż
się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto
ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski.
Będzie miało rzadką konsystencję, nie trzeba dodawać więcej mąki.
Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko
dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z
ciastem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce bez
przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około godzinę. Uderzyć
pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto rozwałkować na placek gruby na centymetr, na lekko posypanej mąką
powierzchni. Pokroić na kwadraty o boku około 6 centymetrów. Każdy
kwadrat delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po płaskiej łyżce
jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Składając wszystkie rogi ciasta do
środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc kształt koperty. Odwrócić
na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około dwóch
centymetrów od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno
przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik
nagrzać do 190° C, jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na
złoty kolor przez około 15 minut. Studzić na blaszce ustawionej na
metalowej kratce. Wierzch jagodzianek posmarować lukrem.
Obłędnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńAngie, dziękuję, miło mi :)
UsuńCudowne! Zachciało mi się jagodzianek. :)
OdpowiedzUsuńMajana, to jest zaraźliwe, naoglądałam się i sama musiałam zrobić :) Pozdrawiam
Usuńjagodzianki są cudowne. a jeszcze jak domowe? to już przepadłam!
OdpowiedzUsuńKarmelitka, bez porównania z kupnymi :)
UsuńCudowne! W weekend idę na polowanie na jagody:)
OdpowiedzUsuńEwa, udanego jagodobrania :)
UsuńZjadlabym teraz taka jagodzianke :) Wygladaja wspaniale.
OdpowiedzUsuńMajka, częstuj się proszę :)
UsuńJagodzianki - smak wakacji, plaży i os nad morzem:D
OdpowiedzUsuńGula, u mnie na całe szczęście bez os :) Pozdrawiam
UsuńPo prostu wspaniałe!
OdpowiedzUsuńTygrysica, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Usuńmy już w tym roku dwa razy objadaliśmy się domowymi jagodziankami, więc wiem jaka to rozkosz dla podniebienia:))) pycha:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, pozazdrościłam Wam :)
Usuńte i te Liski z ciasta z ziemniakami to moje najulubieńsze , od kilku lat piekę te i tamte , tak na zmianę , bo nie mogę się zdecydować , które wolę bardziej:D
OdpowiedzUsuńAj , jak szkoda ,ze nie mogę sobie z monitora wyciągnąć jednej ,albo lepiej z dwie :D Są przepiękne!!!
Alicjo, jak miło Cię gościć. Dziękuję za polecenie przepisu, chętnie z niego skorzystam :) Mocno ściskam!
Usuńpycha!!!!!! obłędne jagodzianki!
OdpowiedzUsuńAtenka, dziękuję :)
UsuńUderzyć pięścią w ciasto? To brzmi jak czary:-) Genialne bułeczki!
OdpowiedzUsuńAniu, no właśnie i rozładować emocje :)
UsuńBoskie buły!:)
OdpowiedzUsuńAle się wczoraj zgrałyśmy z tymi odwiedzinami;))
Pozdrowienia!
Magda, sympatycznie, że tak się zdarza :) Ściskam!
Usuńpo prostu cudowne!
OdpowiedzUsuńDominika, dziękuję :)
UsuńWyglada przesmacznie! Porwalabym jedna z wielka przyjemnoscia.
OdpowiedzUsuńFlowerek, polecam :)
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńAleż Ty kusisz.
A ja nie mam jagód...
Amber, u mnie dopiero początek :)
Usuńwyglądają genialnie *_*
OdpowiedzUsuńSniadankomania, miło mi :)
Usuńo matko , genialne az sie głodna zrobiłam :P
OdpowiedzUsuńAmorek, dziękuję i pozdrawiam
Usuńwspaniale sa:) ale mam na nie ochote, mniam:)
OdpowiedzUsuńAga, polecam :)
Usuńpiękne!!! Muszę koniecznie jutro jagody kupić....
OdpowiedzUsuńMoje pasje, koniecznie, pozdrawiam
Usuńwyszły wspaniałe!!! jak malowane
OdpowiedzUsuńKaś, miło mi, udanego weekendu!
Usuń