codzienność

czwartek, 28 czerwca 2012

jagodzianki


Ciasto do tych przepysznych jagodzianek należy przygotować wieczorem, a rano ulepić i upiec puszyste, nadziane jagodami bułeczki. Ciasto drożdżowe dzięki dużej ilości masła jest bardzo smaczne i dłużej pozostaje świeże. Przepis na jagodzianki pochodzi z Kwestii Smaku, z porcji wychodzi 16 bułeczek.


2 łyżeczki suchych drożdży 
2 łyżki wody
500 g mąki pszennej
50 g cukru
5 jajek
350 g masła
sól 
150 g jagód  
cukier puder

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut, po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Będzie miało rzadką konsystencję, nie trzeba dodawać więcej mąki. Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około godzinę. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto rozwałkować na placek gruby na centymetr, na lekko posypanej mąką powierzchni. Pokroić na kwadraty o boku około 6 centymetrów. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po płaskiej łyżce jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około dwóch centymetrów od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190° C, jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 minut. Studzić na blaszce ustawionej na metalowej kratce. Wierzch jagodzianek posmarować lukrem.

40 komentarzy:

  1. Obłędnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Zachciało mi się jagodzianek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, to jest zaraźliwe, naoglądałam się i sama musiałam zrobić :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. jagodzianki są cudowne. a jeszcze jak domowe? to już przepadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, bez porównania z kupnymi :)

      Usuń
  4. Cudowne! W weekend idę na polowanie na jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadlabym teraz taka jagodzianke :) Wygladaja wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagodzianki - smak wakacji, plaży i os nad morzem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, u mnie na całe szczęście bez os :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Po prostu wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tygrysica, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. my już w tym roku dwa razy objadaliśmy się domowymi jagodziankami, więc wiem jaka to rozkosz dla podniebienia:))) pycha:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. te i te Liski z ciasta z ziemniakami to moje najulubieńsze , od kilku lat piekę te i tamte , tak na zmianę , bo nie mogę się zdecydować , które wolę bardziej:D
    Aj , jak szkoda ,ze nie mogę sobie z monitora wyciągnąć jednej ,albo lepiej z dwie :D Są przepiękne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, jak miło Cię gościć. Dziękuję za polecenie przepisu, chętnie z niego skorzystam :) Mocno ściskam!

      Usuń
  10. pycha!!!!!! obłędne jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uderzyć pięścią w ciasto? To brzmi jak czary:-) Genialne bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, no właśnie i rozładować emocje :)

      Usuń
  12. Boskie buły!:)
    Ale się wczoraj zgrałyśmy z tymi odwiedzinami;))
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, sympatycznie, że tak się zdarza :) Ściskam!

      Usuń
  13. Wyglada przesmacznie! Porwalabym jedna z wielka przyjemnoscia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne!
    Ależ Ty kusisz.
    A ja nie mam jagód...

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają genialnie *_*

    OdpowiedzUsuń
  16. o matko , genialne az sie głodna zrobiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniale sa:) ale mam na nie ochote, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne!!! Muszę koniecznie jutro jagody kupić....

    OdpowiedzUsuń
  19. wyszły wspaniałe!!! jak malowane

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect