czwartek, 7 czerwca 2012

mus rabarbarowy z migdałami i płatkami róż


Mus rabarbarowy z migdałami i płatkami róż ma delikatną i kremową konsystencję. Kwaskowaty rabarbar doskonale smakuje połączony z serkiem mascarpone, do tego ulubione owsiane ciastka, płatki migdałowe i świeżo zerwane płatki cudownych róż. Przepis na aksamitny mus dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012 oraz Rabarbarowej Akcji.


2 szklanki rabarbaru
1/2 szklanki cukru
250 g mascarpone
1 łyżka spirytusu
6 ciastek owsianych
płatki róż
płatki migdałowe


Oczyścić łodygi rabarbaru i pokroić, wrzucić do rondla, dodać cukier i gotować przez 15 minut, aby otrzymać gęstą masę. Masę ostudzić i zmiksować blenderem na gładki mus. Mikserem ubić mascarpone i powoli wlać 2/3 musu rabarbarowego, cały czas ubijając, na samym końcu dodać alkohol i wymieszać. Ciastka owsiane rozkruszyć na okruchy. W szklance warstwami ułożyć pokruszone ciastka, na to warstwę kremu serowo - rabarbarowego oraz pozostałą masą rabarbarową. Udekorować płatkami migdałowymi oraz płatkami róż.  Podawać po schłodzeniu.





32 komentarze:

  1. musze koniecnzie zrobic :) Tylko u mnei bez spirytusu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, pewnie, że bez :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiosenka, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale cudenka ! Nigdy nie jadlam musu z rabarbaru, ciasta- owszem. Mysle,ze by mi posmakowalo.Milego dnia Kamila:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, spróbuj naprawdę dobre :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Co za kompozycja.
    Bajkowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bajkowo dziękuję :)

      Usuń
  5. piękny różowy i różany deser:))) wiesz, że to uwielbiam i zazdraszczam ci niemiłosiernie tej pieszczoty podniebienia... :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, to pierwsze zbiory :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Opadła mi szczęka z podziwu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mam nadzieję, że nie boli :)

      Usuń
  7. czyli krem taki jak do tiramisu tyle, ze bez ciastkowej bazy? Zapowiada sie smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Est-Ouest, trochę bardziej uproszczony, bo nie zawiera jajek :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ależ piękności Kamilo! Cudownie to wygląda, tak bajkowo, pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję Kochana za Twoje miłe słowa :)

      Usuń
  9. Smacznie wygląda ,a zdjęcia bajkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszula, bardzo miło czytać Twoje słowa, pozdrawiam

      Usuń
  10. Piękny mus i zachwycająca stylizacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, dziękuję bardzo mi miło :)

      Usuń
  11. poprosze choc jedna porcyjke tego wspanialego deseru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, bardzo proszę się częstować :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Karmelitka, róże jednak mają to coś :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. jestem zachwycona Twoim deserem! Wspanialy ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję, od Ciebie zawsze coś miłego!

      Usuń
  14. cudownie podane, nie mogę się napatrzeć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, bardzo miło jeśli tak jest. Pozdrawiam

      Usuń
  15. Cudny deser! Po prostu cudny!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję, miło mi :)

      Usuń
    2. ojej, jak ślicznie go przyozdobiłaś;)

      Usuń
    3. Olcik, dziękuję :0

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect