piątek, 10 czerwca 2016

konfitura rabarbarowa z różą


Konfitura rabarbarowa z różą to bardzo aromatyczne połączenie rabarbaru z płatkami róż. Konfitura jest pyszna i idealnie nadaję się do nadziewania kruchych ciasteczek oraz by przygotować zawijaniec z konfiturą rabarbarową z różą.

500 g rabarbaru
200 g cukru
50 g płatków róż
1 łyżka spirytusu

Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i zasypać wszystko cukrem. Odstawić najlepiej na noc, aby puścił sok. Następnie przełożyć wszystko do garnka o grubym dnie i zagotować. Konfiturę smażyć na małym ogniu często mieszając, do czasu otrzymania odpowiedniej konsystencji, dodać płatki róż i jeszcze chwilę gotować, dodać alkohol i wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, przykryć kocem i pozostawić do wystygnięcia.

3 komentarze:

  1. Zapowiada się smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś cudownego!
    To taka romantyczna konfitura :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect