sobota, 25 czerwca 2016

tarta z czekoladowo - kokosowym ganache i truskawkami


Ganache, to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany, najczęściej podgrzaną śmietaną zalewa się połamaną na kawałki czekoladę i miesza tak, aż uzyska się gładką i błyszczącą masę. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów, lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów, w temperaturze pokojowej pastą do smarowania lub lukrem, a schłodzony za to, można lekko ubić, by uzyskać delikatny i puszysty krem. Ganache może uzyskać dowolny smak, przez dodanie różnego rodzaju składników smakowych, jak likiery czy też ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Dobrym pomysłem jest też zastąpienie śmietanki mlekiem kokosowym, by otrzymać ganache czekoladowe o kokosowym posmaku, które pysznie smakuje połączone z bardzo kruchym spodem, truskawkami i jagodami w letniej tarcie. Niebiańska tarta z czekoladowo - kokosowym ganache i truskawkami umili letnie chwile przy kawie.


130 g masła 
1/2 łyżeczki soli
35 ml mleka 
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
1 żółtko


Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, żółtko, mleko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.


200 g białej czekolady
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżka likieru kokosowego
200 g truskawek
50 g jagód



Do rondelka wlać mleko kokosowe i dodać połamaną na kawałki czekoladę, całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę zestawić z ognia, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce, aż delikatnie stężeje. Schłodzone ganache i likier kokosowy zmiksować na puszysty krem. Na kruchym spodzie rozsmarować ganache i równomiernie ułożyć pokrojone na kawałki truskawki oraz jagody.

7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Ale co to za jagody? Wyglądają jakoś inaczej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to jagoda kamczacka :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. A takie cudo :) wygląda ciekawie. Może kiedyś będzie mi dane spróbować. Póki co cieszę się, że pierwsze zwykłe jagody pojawiły się na straganie. Już się za nimi stęskniłam. :) pozdrawiam.

      Usuń
  2. Piękne , eleganckie to ciasto
    Taka Francja elegancja Kamilka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne ciasto i jak ładnie podane! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna tarta!
    I nawet zniosę 'białą czekoladę'...

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie niebiańska ;-)Podziwiałam ją już na urlopie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect