niedziela, 19 czerwca 2016

drożdżowe ślimaczki z truskawkami i bzowym lukrem


Drożdżówki ślimaczki wypełnione truskawkami, po upieczeniu polukrowane lukrem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu, to kwintesencja czerwca. Ciasto do tych drożdżowych ślimaczków należy przygotować wieczorem, a rano ulepić i upiec puszyste, bardzo maślane, nadziane truskawkami drożdżówki. Ciasto drożdżowe przygotowane na podstawie tego przepisu dzięki dużej ilości masła jest bardzo smaczne i dłużej pozostaje świeże. Te pyszne drożdżowe ślimaczki z truskawkami i bzowym lukrem umilą każdy słoneczny dzień.


9 g suchych drożdży 
60 ml wody
500 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
5 jajek
350 g masła
sól 

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut, po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Będzie miało rzadką konsystencję, nie trzeba dodawać więcej mąki. Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około godzinę. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. 


300 g truskawek

Obrane truskawki, pokroić na kawałki. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu rozłożyć truskawki. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.  Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią. 


1 szklanka cukru pudru
Cukier puder przesiać do miski, dodać syrop i całość dokładnie wymieszać. Udekorować lukrem ostudzone drożdżówki.

3 komentarze:

  1. Cudo! Zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bossskie!
    Zjadłabym taką nie jedną... niestety...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam straszną słabość do drożdżowych bułeczek z truskawkami! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect