codzienność

poniedziałek, 13 czerwca 2016

najprostszy chleb z garnka


Czerwcowa piekarnia Amber ma aromat prostego drożdżowego chleba pieczonego w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Przepis na najprostszy chleb z garnka wybrała Marzena, a pochodzi on z bloga Malinowo w kuchni. Chleb dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym lub w przypadku jego braku w naczyniu żaroodpornym jest bardzo wilgotny, ma idealny miąższ i wspaniałą chrupiącą skórkę. Skład chleba można komponować po swojemu i dowolnie dobierać mąki i dodatki. Ciasto chlebowe można przygotować wieczorem dnia poprzedniego i wstawić do lodówki na powolne nocne wyrastanie, a następnego dnia tylko krótko wyrobić ciasto i upiec pyszny chleb.


350 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki oliwy
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 1/2 szklanki wody


Do miski wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i odrobiną mąki, a następnie zalać połową ciepłej wody, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut, by zaczyn ruszył. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody i rozczyn z drożdży, wyrobić gładkie ciasto. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Następnie na podsypanym mąką blacie wyrobić ciasto, uformować w bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić garnek lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnka lub naczynia, przełożyć do niego wyrośnięty bochenek i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200º C i piec chleb przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać go jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z garnka lub naczynia i studzić na metalowej kratce.



14 komentarzy:

  1. Jak fajnie Ci popękał, Kamilko :)
    Dobry chleb na czerwcowy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wypieczony bochen :-) dziękuje za wspólne pieczenie, było pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elegancko popękany :) Dzięki za wspólne Czerwcowe Wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny ten Wasz chlebek. Ja niestety czasowo poległam ;-( Ale wrócę do niego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie Ci się przyrumienił i popękał. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę sobie w końcu sprawić garnek, o! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie pęknięty chleb!
    Dobrze jest razem piec, żeby potem mieć wspólną radość z takich bochenków.
    Do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładnie Ci się upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyśmienity chleb upiekłaś.Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam wkrótce na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyśmienity chleb upiekłaś.Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam wkrótce na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za wspólne pieczenie, piękny bochen, a najważniejsze, że smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładne pęknięcia skórki i smakowity miękisz. Warto było wspólnie popiec i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Subtelnie popękał Twój bochenek. :)
    Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect