Ciasto ucierane z rabarbarem, według starego wypróbowanego przepisu od życzliwej osoby. Ciasto to ma bardzo delikatną strukturę, świetnie komponuje się z każdym owocem oraz warzywem, bo rabarbar to przecież warzywo. Ciasto dodaję do akcji Ra-bar-bar.
300 g rabarbaru
50 g cukru
Umyty i obrany rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zostawić na co najmniej 2 godziny.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
200 g masła
200 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru pudru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło
utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać jajka, ekstrakt waniliowy,
przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz cztery łyżki śmietany. Ciasto
wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzch ułożyć
rabarbar. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w
temperaturze 180º C. Po ostudzeniu polukrować lukrem zrobionym z jednej łyżki kwaśnej śmietany i cukru pudru.
Śliczne zdjęcia! A ciasto - marzenie, właśnie takie pamiętam jeszcze z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Anno-Mario! Dziękuje i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń