codzienność

piątek, 13 maja 2011

ciasto ucierane z rabarbarem


Ciasto ucierane z rabarbarem, według starego wypróbowanego przepisu od życzliwej osoby. Ciasto to ma bardzo delikatną strukturę, świetnie komponuje się z każdym owocem oraz warzywem, bo rabarbar to przecież warzywo. Ciasto dodaję do akcji Ra-bar-bar.

300 g rabarbaru
50 g cukru

Umyty i obrany rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zostawić na co najmniej 2 godziny.


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru pudru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać jajka, ekstrakt waniliowy, przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz cztery łyżki śmietany. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzch ułożyć rabarbar. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180º C. Po ostudzeniu polukrować lukrem zrobionym z jednej łyżki kwaśnej śmietany i cukru pudru.



2 komentarze:

  1. Śliczne zdjęcia! A ciasto - marzenie, właśnie takie pamiętam jeszcze z dzieciństwa!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anno-Mario! Dziękuje i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.