Krem z pomarańczy, rabarbaru i mascarpone na Dzień Matki. To deser o delikatnej, śmietankowej konsystencja gęstego kremu o pomarańczowej nucie, przełamany kwaskowatym smakiem rabarbaru z przepisu Garego Rhodes.
350 g rabarbaru
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki wody
Rabarbar
oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondla, wsypać
cukier, wlać wodę. Gotować na małym ogniu przez 8 minut, mieszając.
Odcedzić owoce, gotować syrop, aż zgęstnieje. Wymieszać syrop z
ugotowanym rabarbarem.
75 g cukru
3 żółtka
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka dżemu pomarańczowego
2 łyżki soku pomarańczowego
175 g sera mascarpone
3 łyżki likieru pomarańczowego
3 żółtka
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka dżemu pomarańczowego
2 łyżki soku pomarańczowego
175 g sera mascarpone
3 łyżki likieru pomarańczowego
200 ml śmietany do ubijania
Do miski wrzucić cukier i żółtka, wlać sok z pomarańczy, ubijać na parze, aż masa podwoi objętość. Zdjąć z ognia i ubijać kogel mogel, aż wystygnie. Dodać dżem i sok pomarańczowy, wymieszać. Dodać masę do sera mascarpone, dolać likier, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę serowo pomarańczową do kogla mogla. Ubić kremówkę na sztywną masę, dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Ugotowany rabarbar i krem nałożyć do pucharków. Schłodzić przed podaniem.
Rabarbar i mascarpone.Idealna kompozycja!
OdpowiedzUsuńAmber, idealne, szczególnie w takim dniu! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń