500 g białych szparagów
1000 ml bulionu
1 żółtko
1000 ml bulionu
1 żółtko
2 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietany
50 ml wody
sól
200 ml śmietany
50 ml wody
sól
cukier
pieprz
natka pietruszki
Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, obierki zostawić. Obierki włożyć do garnka i zalać bulionem i zagotować, gotować około 10 minut. Odcedzić obierki, zostawiając wywar. Do wywaru dodać szparagi i gotować je do miękkości około 10 minut. Szparagi wyciągnąć z wywaru i wykorzystać dowolnie. W tym czasie w miseczce przygotować masę żółtkową, do wody dodać żółtko, śmietanę i mąkę, dobrze rozmieszać. Do gotującego wywaru wlewać powoli masę żółtkową, cały czas mieszając, mieszać do momentu zagotowania się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Też się powoli zabieram za przygotowanie pierwszego w sezonie dania ze szparagów ;)
OdpowiedzUsuńA Twoja zupka wygląda pysznie!
I ja lubię szparagi w każdej postaci:) Pysznie wygląda zupka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nat! Już nie mogę doczekać się Twojego przepisu na szparagi! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻenia! Zupka szybko zniknęła. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak cudownie szparagowo u Ciebie. Z wielkim łakomstwem patrzę na tę zupę, bo ja mogę szparagi jeść, jeść, jeść...
OdpowiedzUsuńLo! Ja też uwielbiam szparagi i bardzo żałuję że sezon na nie trwa tak krótko! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkocham szparagi, ale nigdy nie robiłam zupy, chetnie wykorzystam twoj przepis ;)
OdpowiedzUsuńSzana! Dziękuję za odwiedzenia mojego bloga i zachęcam do ugotowania zupy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń