2 marchewki  
1 pietruszka
1/2 selera  
1/2 pora 
pęczek botwinki z buraczkami  
1000 ml bulionu 
sok z cytryny
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
śmietana
jajko
śmietana
jajko
Umytą marchewkę, pietruszkę, seler i pora obrać i pokroić w kostkę. Wszystko podgotować w bulionie. Dodać umyte i drobno pokrojone buraczki oraz dwie łyżki soku z cytryny i gotować, aż będą miękkie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno liście botwinki wraz z łodyżkami. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ze śmietaną.
 
Bardzo smakowity widok!
OdpowiedzUsuńAmber! Dziękuję i pozdrawiam majowo!
OdpowiedzUsuńO tej porze roku to moja zupa nr 1! Pysznie wygląda u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńAnno-Mario! Takie zupki lekkie, to sama przyjemność jeść teraz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń