codzienność

piątek, 20 maja 2011

botwinka wiosenna zupa


Botwinka, to według źródła, młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą botwinka określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Botwinka jest też dodawana do chłodników oraz barszczy. Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych. U mnie botwinka wiosenna zupa, z młodych liści buraczków, ma piękny różowy kolor i charakterystyczny smak. Najlepiej smakuje podana z jajkami ugotowanymi na twardo i kleksem śmietany.


2 marchewki  
1 pietruszka
1/2 selera  
1/2 pora
pęczek botwinki z buraczkami  
1000 ml bulionu
sok z cytryny 
sól
pieprz
cukier
śmietana 
jajko

Umytą marchewkę, pietruszkę, seler i pora obrać i pokroić w kostkę. Wszystko podgotować w bulionie. Dodać umyte i drobno pokrojone buraczki oraz dwie łyżki soku z cytryny i gotować, aż będą miękkie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno liście botwinki wraz z łodyżkami. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ze śmietaną.

4 komentarze:

  1. Bardzo smakowity widok!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber! Dziękuję i pozdrawiam majowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tej porze roku to moja zupa nr 1! Pysznie wygląda u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anno-Mario! Takie zupki lekkie, to sama przyjemność jeść teraz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.