Sałatka z kozim serem, kolorowa, zdrowa sałatka, świetna w smaku i bardzo szybka do przygotowania. To lekkie danie, doskonałe na upalne dni, z dodatkiem sera koziego o specyficznym, aksamitnym smaku.
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka octu z czerwonego wina
szczypta przyprawy warzywnej
kilka kropel sosu sojowego
odrobina octu balsamicznego
szczypta przyprawy warzywnej
kilka kropel sosu sojowego
odrobina octu balsamicznego
1 łyżka miodu
oliwa
sól
pieprz
oliwa
sól
pieprz
Wymieszać
musztardę, ocet balsamiczny, ocet z czerwonego wina, sos sojowy oraz
szczyptę przyprawy oraz miód. Dolewać powoli oliwę, doprawić do smaku.
100 g mieszanych sałat
200 g sera koziego twarogowego pełnotłustego
100 g szynki parmeńskiej
2 łyżki suszonej żurawiny
200 g sera koziego twarogowego pełnotłustego
100 g szynki parmeńskiej
2 łyżki suszonej żurawiny
1 pomarańcza
1 czerwona cebula
2 pomidorki koktajlowe
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200° C. Pokroić ser kozi na kawałki, każdy zawinąć w plaster szynki i położyć na blasze. Piec około 5 min, aż szynka zrobi się chrupiąca, a ser lekko wypłynie. Cebulę obrać i pokroić w krążki, pomarańczę obrać i podzielić na części. Na talerzu rozłożyć sałaty z odrobiną dressingu, rozłożyć pomarańczę, pokrojone pomidorki. Wyjąć ser z szynką z piekarnika i rozłożyć na sałacie, posypać żurawiną. Na tym rozłożyć pokrojoną cebulę i polać dresingiem.
kolorowo i zdrowo:) lubię takie propozycje i bardzo lubię kozi ser:) miłego dnia!:)
OdpowiedzUsuńGosiu! Ja też uwielbiam kozi serek. Miłego wieczoru!
OdpowiedzUsuń