codzienność

poniedziałek, 30 maja 2011

sałatka z kozim serem


Sałatka z kozim serem, kolorowa, zdrowa sałatka, świetna w smaku i bardzo szybka do przygotowania.  To lekkie danie, doskonałe na upalne dni, z dodatkiem sera koziego o specyficznym, aksamitnym smaku.


1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka octu z czerwonego wina
szczypta przyprawy warzywnej
kilka kropel sosu sojowego
odrobina octu balsamicznego
1 łyżka miodu
oliwa
sól 

pieprz

Wymieszać musztardę, ocet balsamiczny, ocet z czerwonego wina, sos sojowy oraz szczyptę przyprawy oraz miód. Dolewać powoli oliwę, doprawić do smaku.

100 g mieszanych sałat
200 g sera koziego twarogowego pełnotłustego
100 g  szynki parmeńskiej
2 łyżki suszonej żurawiny
1 pomarańcza
1 czerwona cebula
2 pomidorki koktajlowe

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200° C. Pokroić ser kozi na kawałki, każdy zawinąć w plaster szynki i położyć na blasze. Piec około 5 min, aż szynka zrobi się chrupiąca, a ser lekko wypłynie. Cebulę obrać i pokroić w krążki, pomarańczę obrać i podzielić na części. Na talerzu rozłożyć sałaty z odrobiną dressingu, rozłożyć pomarańczę, pokrojone pomidorki. Wyjąć ser z szynką z piekarnika i rozłożyć na sałacie, posypać żurawiną. Na tym rozłożyć pokrojoną cebulę i polać dresingiem.

2 komentarze:

  1. kolorowo i zdrowo:) lubię takie propozycje i bardzo lubię kozi ser:) miłego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu! Ja też uwielbiam kozi serek. Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.