Jagoda kamczacka to najwcześniej owocująca roślina jagodowa. Jej owoce pojawiają się przed truskawkami i pierwszymi malinami. Kwitnienie i zawiązywanie owoców przypada na początek kwietnia. W smaku przypominają naszą leśną jagodę, ma smak słodko - kwaśny z lekką goryczką. Kolor owocu, granatowy z niebieskim, woskowym nalotem. Owoce dojrzewają nierównomiernie, należy je zbierać często, w miarę dojrzewania, pierwsze pojawiają się już w połowie maja. Doskonałe do deserów i przetworów, można je mrozić. Zawierają dużo witamin i związków mineralnych oraz antocyjany mające właściwości antyseptyczne. Owoce te doskonale sprawdzą się w ucierany placku z jagodami.
150 g masła
150 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
300 g jagód
30 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą pianę z białek. Wszystko lekko wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, na wierzch ułożyć jagody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 45 minut. Lekko zrumienione ciasto wyjąc z piekarnika i po przestudzeniu polukrować lukrem zrobionym ze śmietany i cukru pudru.
piękna ta twoja jagodzianka:D dawno nie jadłam takiego ciacha...:D
OdpowiedzUsuńGosiu! O masz rację jagodzianka, fajnie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle śmieszne te jagody :) Już się jagodzianek nie mogę doczekać :)
OdpowiedzUsuńKarolino, faktycznie śmieszne, ale za to bardzo smaczne, szczególnie w przetworach. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJagodę kamczacką mamy na działce, a placek super kuszący :)
OdpowiedzUsuńJust-great-food, więc tym bardziej polecam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń