Pyszna tarta, delikatnie kwaskowata, w pięknym wiosennym kolorze, z rozpływającym się w ustach kremem waniliowym. Tartę polecam zrobić dzień wcześniej, wtedy wszystko połączy się w doskonałą całość. Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym, to zmodyfikowany przepis Anny Olson, dołączam ją do akcji Ra-bar-bar.
1 szklanka cukru
1/4 szklanki białego wina
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g rabarbaru
1/4 szklanki białego wina
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g rabarbaru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę, zmieszać wino, cukier i ekstrakt waniliowy.  Włożyć rabarbar do garnka, zalać przygotowanym syropem i gotować, aż zmięknie a syrop odparuje. Całość  pozostawić do schłodzenia.  
200 g ciastek owsianych
50 g masła
Ciastka pokruszyć, zmieszać ze stopionym masłem. Wyrobić na jednolitą  grudkowatą masę i wyłożyć nią tortownicę. Piec 8 minut w piekarnik rozgrzanym do 175º C. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
150 g mascarpone
150 g kremowego serka
50 g cukru
skórki z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml śmietany do ubijania
150 g kremowego serka
50 g cukru
skórki z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml śmietany do ubijania
 Za pomocą miksera wymieszać oba gatunki sera z cukrem, skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym. Wciąż mieszając, dodawać śmietanę i ubijać, aż zgęstnieje, około 2 minut. Rozsmarować krem na upieczonym spodzie, a na wierzchu ułożyć łodygi rabarbaru. Chłodzić całość przed podaniem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.