Przepis na mój weekendowy chleb żytni ze śliwką podpatrzyłam u Majany. Muszę przyznać, że chleb jest przepyszny a śliwki dodają jemu słodyczy. Chleb ten jednak świetnie pasuje do wędliny, serów i wszelkiego rodzaju dżemolad.
170 g zakwasu żytniego
100 g ciepłej wody
210 g mąki żytniej 720
100 g ciepłej wody
210 g mąki żytniej 720
Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce na całą noc.
480 g zaczynu
60 g mąki żytniej 2000
225 g mąki żytniej typ 720
240 g ciepłej wody
20 g cukru
60 g mąki żytniej 2000
225 g mąki żytniej typ 720
240 g ciepłej wody
20 g cukru
10 g soli
75 g śliwki kalifornijskiej
Podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, wyrabiać mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami foremki i ponownie dać mu podrosnąć, około 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230° C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200° C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Przeczuwam, że ten chlebek bardzo by mi smakował:)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bardzo smaczny! Długo zachowuje świeżość!
OdpowiedzUsuń