Sola zapiekana z pomidorkami i parmezanem, podawana z ziemniaczanym pure z porem. Potrawa związana z kuchnią śródziemnomorską. Najlepszy czas przygotowania tej potrawy, gdyż pomidorki oddają swoją słodycz rybie, a świeże zioła nadają cudnego aromatu. Solę doskonale można zastąpić inną białą rybą, na przykład dorszem albo turbotem. Potrawa ta świetnie komponuję się z ziemniaczanym pure z dodatkiem przysmażonego pora, który nadaje specyficznego smaku.
5 młodych ziemniaków
10 centymetrów pora
30 g masła
3 łyżki mleka
sól
Ziemianki ugotować z dodatkiem soli, między czasie na maśle podsmażyć umytego i pokrojonego w półksiężyce pora. Ugotowane ziemianki rozetrzeć na pure, dodać podsmażonego pora oraz mleko i wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą.
500 g filetów soli
250 g pomidorków koktajlowych
50 g parmezanu
20 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
rozmaryn
tarta bułka
olej do smażenia
Umyte i osuszone pomidorki pokroić na cząstki. Posiekać umyte i osuszone zioła, drobno posiekać obrane ząbki czosnku. Zetrzeć parmezan na tarce, przygotować tartą bułkę oraz oliwę. Rybę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rybę i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Do naczynia do zapiekania przełożyć podsmażoną rybę. Wymieszać ze sobą przygotowane wcześniej pomidorki, zioła, czosnek, ser, oliwę i dosypać taką ilość tartej bułki, aby ta pochłonęła wilgoć składników, około 2 łyżek. Wszystko przełożyć na rybę i włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut w temperaturze 200º C. Podawać z ziemniaczanym pure.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.