Pomarańczowe ciasto z żurawiną, jest delikatne i bardzo puszyste, pięknie pachnie pomarańczami, jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto z tego przepisu jest pyszne i świetnie nadaję się do innych kwaśnych owoców.
260 g mąki pszennej
2 jajka
180 g cukru
100 ml mleka
100 ml oleju
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g żurawiny
cukier puder
2 jajka
180 g cukru
100 ml mleka
100 ml oleju
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g żurawiny
cukier puder
W misce zmiksować jajka z cukrem i solą, dodać olej, mleko, sok i miąższ wyciśnięty z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Do masy wmieszać żurawinę. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.