Ciasto dyniowe z orzechami, przełożone powidłami śliwkowymi i oblane czekoladą jest bardzo wilgotne i pyszne. Ciasto o korzennym aromacie, można szybko upiec i cieszyć się jego smakiem do popołudniowej kawy.
180 g mąki pszennej
300 g puree z dyni
160 g cukru
120 ml oleju
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 g mielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g puree z dyni
160 g cukru
120 ml oleju
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 g mielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce ubić jajko z olejem, cukrem oraz dyniowym puree. Do masy dodać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do piernika i całość ubić, aż składniki się połączą. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez około 35 minut w 175 °C. Ciasto ostudzić a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
150 g powideł śliwkowych
50 g czekolady
20 ml śmietany do ubijania
W formie wyłożyć pierwszy blat ciasta, na nim rozsmarować powidła, przykryć drugim blatem. W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta.
o już takie świąteczne ciasto, dynia , powidła , przyprawy, raj
OdpowiedzUsuńPysznie. Tyle wspaniałych dodatków w jednym cieście. Warto się skusić.
OdpowiedzUsuń