Marcepanowe ciastka spekulatius, to kruche, pyszne korzenne ciasteczka. Ciastka są płaskie, 
chrupiące i trzymają kształt po upieczeniu. Do ich przygotowania, używa 
się specjalnych foremek ze wzorami. W przypadku braku foremek można ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i 
wykrawać foremkami różne kształty i odciskać dowolne wzory. Ciastka przygotowane na podstawie przepisu dołączonego do foremek są łatwe do 
przygotowania i bardzo smaczne, a dodatkowo mogą stać się ozdobą świątecznych wypieków, na przykład piernika kawowego.
250 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do speculoos
1 jajko
125 g masła
50 g masy marcepanowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do speculoos
1 jajko
125 g masła
50 g masy marcepanowej
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier, sól, przyprawę i jajko. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło i pokruszony marcepan. Wszystko wstępnie wyrabiać mikserem, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Formę do ciastek oprószyć mąką,
 kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i 
wyrównując nożem. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do 
pieczenia. Piec w temperaturze 180º C przez około 15 minut. Po 
upieczeniu przestudzić na kratce.
Słodkie i przesympatyczne :-)
OdpowiedzUsuń