codzienność

środa, 26 grudnia 2018

piernik kawowy


Tort piernikowy, w którym piernikowe blaty zostały upieczone z dodatkiem naparu z kawy oraz przełożone powidłami i kremem na bazie jajek, masła i kawy z dodatkiem rumu, doskonale smakuje. Ten przepyszny, bardzo aromatyczny bożonarodzeniowy piernik kawowy, który można dowolnie udekorować, inspirowany przepisem Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce", jest przepyszny, wilgotny i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

500 g mąki pszennej
4 jajka
50 g masła
250 g cukru
200 g miodu
250 ml kawy
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 
W rondelku podgrzać miód. W misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ucierając stopniowo dodać miód oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dodać masło, napar z kawy, przyprawę do piernika i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu wmieszać do masy białka ubite z solą. Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec, około 50 minut. Blat ostudzić, a następnie odstawić na 24 godziny. Blat przekroić wzdłuż na trzy części.


3 jajka
200 g masła
200 g cukru pudru
30 ml rumu
3 łyżki kawy

Jajka i połowę ilości cukru włożyć do miski, miskę umieścić na garnku ze wrzącą wodą i ubijać jajka, na puszystą masę. Masę zestawić z ognia i ubijać, aż ostygnie. W misce utrzeć masło z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę, porcjami dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając, aż uzyskamy gładki krem. Na samym końcu dodać alkohol, kawę i utrzeć.


250 ml kawy
30 ml rumu
cukier puder

W szklance wymieszać napar z alkoholem. Pierwszy blat ułożyć na paterze i skropić go 1/3 nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 ilości powideł oraz 1/3 ilości kremu kawowego, przykryć drugim blatem, skropić go, następnie wyłożyć pozostałe powidła oraz 1/3 ilości kremu. Na krem położyć ostatni blat, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić i osypać cukrem pudrem. Tort schłodzić przed podaniem.

8 komentarzy:

  1. O mateczko jaki piernik i jaka dekoracja , te piernikowe kamieniczki to mistrzostwo świata co najmniej

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpiękniejszy torcik świąteczny jaki widzieliśmy, wygląda bajecznie! 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konesso, dziękuję, jest mi bardzo miło.

      Usuń
  3. Jest po prostu bajeczny!
    Zjeść go w czasie świąt...to dodatkowy bonus do bożonarodzeniowej scenografii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, przyznam, że rzeczywiście był jadalną ozdobą stołu :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect