codzienność

piątek, 21 grudnia 2018

czekoladki z ajerkoniakiem

 
Domowe czekoladowe pralinki, wypełnione pysznymi promilkami, to coś wspaniałego. Domowa produkcja czekoladek jest czasochłonna, ale dająca mnóstwo radości. Czekoladki z ajerkoniakiem sprawdzą się, jako małe co nieco do kawy, jak i słodki podarunek.
 
200 g czekolady
1/3 szklanki ajerkoniaku
 
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić ajerkoniakiem do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek. 

4 komentarze:

  1. Czekoladki domowe to jest coś , jeszcze tak nadziana
    Piękne masz foremki do czekoladek Kamilko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, można się uzależnić od domowych czekoladek.
      Foremki to moja słabość :)

      Usuń
  2. Co za bajeczne czekoladki!
    Moje smaki. Sięgam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, częstuj się proszę, będzie mi miło :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect