Orzeźwiająca sałatka z pysznymi, słodkimi truskawkami, czarnymi oliwkami i fecie obtoczonej w pieprzu, podanej na liściach rukoli. Całość posypana świeżo posiekaną miętą i polana sosem winegret na bazie miodu i oliwy z dodatkiem czosnku i świeżej mięty. Przepis na miętową sałatkę z truskawkami, serem feta i czarnymi oliwkami znalazłam w Kwestii Smaku.
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
sól
pieprz
Wymieszać ocet winny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać miód i wszystko razem wymieszać, dolać oliwę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać posiekaną mięte.
garść rukoli
15 truskawek
15 czarnych oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
150 g ser feta
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
pieprz
Rukolę
ułożyć na półmisku, obłożyć truskawkami i oliwkami pokrojonymi na
połówki, posypać szczypiorkiem i posiekaną miętą. Kosteczki sera feta
obtoczyć w pieprzu i ułożyć na sałatce. Przed samym podaniem sałatkę
polać przygotowanym sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym czarnym
pieprzem.
Cudownie wygląda. Taka wakacyjna - idealna na cieplejsze dni;)
OdpowiedzUsuńKuszące bogactwo smaków i kolorów. Podoba mi się u Ciebie :) Wystarczy spojrzeć na Twoje zdjęcia i przepisy i już się wie, że jesteś optymistką :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połaczenie, choć przyznam się szczerze, że miętę żadko stosuję do dań, bo jakoś smakowo nie współgra z moimi upodobaniami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę, a mięta z truskawkami smakuje idealnie.
OdpowiedzUsuńChoć przez chwile można jeszcze zatrzymac kawałek lata...
Świetna! Miałam na nią chęć. Muszę się skusić latem :)
OdpowiedzUsuńOdważnie i kolorowo, zjadłabym, ale bez oliwek, po prostu ich nie lubię i to już za dużo wrażeń smakowych by było :)
OdpowiedzUsuńcudownie kolorowa - takie sałatki lubię, a i smak zapowiada się arcy-ciekawie:)
OdpowiedzUsuńMalwinno, dni takie jak teraz :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTomku, witam u mnie i bardzo dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGrażynko, mięta jest niedoceniana, w tej sałatce naprawdę świetnie smakuje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAngie, marzę by zatrzymać na zawsze. Oizdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, bez oliwek też będzie dobrze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, smak niesamowity i bardzo optymistyczna, idealne na tę pogodę. Uściski!
OdpowiedzUsuń