Klasyczny wielkopolski niedzielny obiad to pieczona kaczka z pyzami drożdżowym i gotowaną modrą kapustą.
1 kaczka
2 łyżki majeranku
2 łyżki majeranku
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
1/2 szklanka wody
1/2 szklanka wody
2 łyżki mąka pszenna
Umytą
i osuszoną kaczkę podzielić na części, natrzeć przyprawami i obłożyć
pokrojoną na talarki cebulą i posiekanym czosnkiem, odstawić na co
najmniej dwie godziny. W brytfannie na rozgrzanym smalcu obsmażyć z
każdej strony części kaczki, dodać cebule i czosnek i jeszcze chwilkę
smażyć, podlać wodą, przykryć brytfankę i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180° C na około 90 minut i
piec, aż będzie miękka i rumiana. Wyjąć porcje upieczonej kaczki, do
sosu powstałego z pieczenia z kaczki dodać mąkę rozmieszaną w
niewielkiej ilości wody, zagotować i doprawić do smaku.
Gotowana czerwona kapusta z dodatkiem śliwek i jabłek oraz goździków.
1 główka czerwonej kapusty
80 g boczku wędzony
4 śliwki
1 jabłko
1/2 łyżeczki goździków
sól
cukier
pieprz
ocet
Kapustę poszatkować, ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody z dodatkiem pokrojonego na kawałki jabłka, podzielonych na części śliwek i goździków. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać.
Pyzy drożdżowe gotowane na parze według przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku.
400 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 jajka
50 g masła
250 ml mleka
15 g cukru
sól
Mąkę
przesiać do miski, zrobić dołek. Do ciepłego mleko, dodać drożdże i
szczyptę soli, zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do
wyrośniętego rozczynu i mąki. Wyrobić ciasto, wybijając je łyżką, aż do
ukazania się pęcherzyków. Dodać stopione masło, jeszcze chwile wyrabiać.
Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie
zwiększy swoją objętość, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, lekko
rozwałkować na grubość 2 centymetrów i wykrawać krążki. Pozostawić by
wyrosły. Przygotować naczynie do gotowania na parze ze wrzącą wodą,
kłaść krążki, przykryć pokrywka i gotować około 5 minut.
Bardzo lubię taką kapustkę i pyzy, ale kaczki nigdy nie jadłam:) Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. A takie pyzy uwielbiam i na słodko i na wytrawnie :D
OdpowiedzUsuńNIgdy nie jadłam takich pyz,pewnie mam czego żałować... :(
OdpowiedzUsuńWspanialy obiad!:)Pyzy takie nazywane są u mnie parowańcami, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńWiesz jakie mam marzenie? takie jedno malutkie.. dostać taki zestaw na obiad :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńproszę, jakie piękne regionalne danie:) miśku byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, na słodko tez bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJudik, w takim razie bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńBazylia, oj tak :)
OdpowiedzUsuńMajana, fajna nazwa :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrażynko, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAngie, miło. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, regionalne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńKwintesencja wilkopolski :)
OdpowiedzUsuń