codzienność

niedziela, 16 października 2011

kaczka z pyzami drożdżowymi i gotowaną modrą kapustą


Klasyczny wielkopolski niedzielny obiad to pieczona kaczka z pyzami drożdżowym i gotowaną modrą kapustą.


1 kaczka
2 łyżki majeranku
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu 
1/2 szklanka wody
2 łyżki mąka pszenna

Umytą i osuszoną kaczkę podzielić na części, natrzeć przyprawami i obłożyć pokrojoną na talarki cebulą i posiekanym czosnkiem, odstawić na co najmniej dwie godziny. W brytfannie na rozgrzanym smalcu obsmażyć z każdej strony części kaczki, dodać cebule i czosnek i jeszcze chwilkę smażyć, podlać wodą, przykryć brytfankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 90 minut i piec, aż będzie miękka i rumiana. Wyjąć porcje upieczonej kaczki, do sosu powstałego z pieczenia z kaczki dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, zagotować i doprawić do smaku.


Gotowana czerwona kapusta z dodatkiem śliwek i jabłek oraz goździków.

1 główka czerwonej kapusty
80 g boczku wędzony
4 śliwki
1 jabłko
1/2 łyżeczki goździków
sól 
cukier
pieprz 
ocet

Kapustę poszatkować, ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody z dodatkiem pokrojonego na kawałki jabłka, podzielonych na części śliwek i goździków. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać.


Pyzy drożdżowe gotowane na parze według przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku.

400 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 jajka
50 g masła
250 ml mleka
15 g cukru
sól

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. Do ciepłego mleko, dodać drożdże i szczyptę soli, zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu i mąki. Wyrobić ciasto, wybijając je łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopione masło, jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 centymetrów i wykrawać krążki. Pozostawić by wyrosły. Przygotować naczynie do gotowania na parze ze wrzącą wodą, kłaść krążki, przykryć pokrywka i gotować około 5 minut. 

15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką kapustkę i pyzy, ale kaczki nigdy nie jadłam:) Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie. A takie pyzy uwielbiam i na słodko i na wytrawnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. NIgdy nie jadłam takich pyz,pewnie mam czego żałować... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspanialy obiad!:)Pyzy takie nazywane są u mnie parowańcami, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz jakie mam marzenie? takie jedno malutkie.. dostać taki zestaw na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  7. proszę, jakie piękne regionalne danie:) miśku byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Slyvvia, na słodko tez bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Judik, w takim razie bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Majana, fajna nazwa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Grażynko, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Angie, miło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosiu, regionalne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kwintesencja wilkopolski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect