Figi zapieczone w cieniutkim prosciutto, podane na makaronie obtoczonym w pysznym serowym sosie na bazie koziego sera i śmietany, z czosnkiem, szalotką i ziołami. Pappardelle z pieczonymi figami i prosciutto to propozycja podpatrzona w programie "Sobota w kuchni".
4 figi
8 plasterków prosciutto
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
100 ml białego wina
200 g sera koziego pleśniowego
300 ml gęstej śmietany
sól
pieprz
15 g posiekanych liści bazylii
15 g posiekanego szczypiorku
400 g makaronu
Każdą figę zawinąć w 2 plasterki prosciutto i piec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C, aż prosciutto zrobi się chrupiące. W tym czasie dusić posiekaną szalotkę i czosnek na łyżce oliwy przez kilka minut, dolać białe wino i odparować, żeby zmniejszyło swoją objętość o połowę. Dodać ser i śmietanę, trzymać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, ale nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać część ziół. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Wymieszać makaron z sosem i rozłożyć na talerze. Na makaronie położyć figę z prosciutto. Ozdobić pozostałymi ziołami.
Hmm, świetny pomysł! Nie jadłam nigdy pieczonej figi.
OdpowiedzUsuńSkładniki takie, że na sama myśl ślinianki pracują mocniej ;)
OdpowiedzUsuńFigowe szaleństwo tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBędę próbować.
Pozdrawiam:)
Shaday, pieczona jest bardzo smaczna i delikatnie rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńAngie, ot tak składniki dobrze dobrane :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKonwalia, rozszalałam się z tymi figami, ale bardzo mi zasmakowały, korzystam puki są :)
OdpowiedzUsuńtyle przysmaków z tymi figami u ciebie! aż dziw bierze człowieka na myśl o powiedzonku "figa z makiem" co oznacza tyle co nic! skąd to się wzięło??? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja makaronowa, takiej jeszcze nie widziałam, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńfigi zawinięte w prosciutto? oryginalnie, ale niewątpliwie bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńGosiu, w takim razie jeszcze muszę coś z makiem wymyślić :)
OdpowiedzUsuńBurczumiwbrzuchu, sos z makaronem jest super, a figi z szynką idealnie się z tym komponują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKaś, bardzo, bardzo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusi być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńTusia, oj jest. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń