Smaczne i mięciutkie racuszki z ricottą z dodatkiem aromatycznej pomarańczy i rodzynek maczanych w rumie. Przepis znalazłam na blogu Wypiecz Wymaluj, cytuję za autorką.
1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki rumu
1 1/2 szklanki mąki
1/8 łyżeczki sody
szczypta soli
250 g ricotty
3 jajka
1/3 szklanki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
oleju do smażenia
cukier puder
Rodzynki namoczyć w rumie, odstawić do następnego dnia, następnie odcedzić i osuszyć. Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Do osobnej włożyć serek ricotta, dodać jajka, cukier i skórkę pomarańczową oraz rodzynki, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać dokładnie, by powstała jednolita masa, odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno tłuszcz na głębokiej patelni i wkładać łyżką porcje na gorący tłuszcz, smażyć partiami przez około 5 minut, aż się zarumienią. Osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
kiedyś robiłam podobne, pyszne serowe
OdpowiedzUsuńRobiłam rakie z ricottą, ale bez rodzynek. Świetnie wyglądają i smakują :D
OdpowiedzUsuńŚwietne :) lubię z ricottą , są takie delikatne. Z rodzynkami muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
cudowne na śniadanko, wspaniale wyglądają, tak chrupiąco.
OdpowiedzUsuńświetne te racuszki:))) bardzo mi się podoba ten przepis!
OdpowiedzUsuńKaś, to wiesz w takim razie jakie są smaczne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, spróbuj z rodzynkami, świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńMajana, o tak ricotta sprawia, że są takie delikatne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDuś, i na śniadanko i na obiad. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, w takim razie cieszę się bardzo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń