Pyszna i zdrowa sałatka z jabłkiem, granatem i marynowaną fetą. Pomysł na marynowaną fetę podpatrzony w książce "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą.
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżeczki świeżych liści tymianku
1 ząbek czosnku
125 g fety
180 ml oliwy
W słoiku wymieszać skórkę z cytryny, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojony w kostkę ser, wlać oliwę. Dobrze zamknąć i delikatnie potrząsnąć by pokryć ser miksturą. Zostawić do następnego dnia.
125 g marynowanej fety
80 g rukoli
1 jabłko
ziarenka z 1/2 granatu
1/4 szklanki orzechów włoskich
sól
pieprz
sól
pieprz
Na
talerzu rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć pokrojone
na plasterki jabłko oraz posypać ziarenkami granatu, rozłożyć kosteczki
marynowanej fety. Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz
polać oliwą z marynowania fety.
Świetny pomysł. Podoba mi się ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńświetna, lekka sałatka! i fajne ma kolorki:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
fajne polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGosiu, optymistyczna i smaczna :)
OdpowiedzUsuńAntysujx, miło mi, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAga, dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń