codzienność

poniedziałek, 17 października 2011

sałatka z jabłkiem, granatem i marynowaną fetą

  
Pyszna i zdrowa sałatka z jabłkiem, granatem i marynowaną fetą. Pomysł na marynowaną fetę podpatrzony w książce "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą.

1 łyżeczka skórki z cytryny 
2 łyżeczki świeżych liści tymianku 
1 ząbek czosnku 
125 g fety 
180 ml oliwy

W słoiku wymieszać skórkę z cytryny, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojony w kostkę ser, wlać oliwę. Dobrze zamknąć i delikatnie potrząsnąć by pokryć ser miksturą. Zostawić do następnego dnia. 


125 g marynowanej fety 
80 g rukoli
1 jabłko 
ziarenka z 1/2 granatu
1/4 szklanki orzechów włoskich 
sól
pieprz

Na talerzu rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć pokrojone na plasterki jabłko oraz posypać ziarenkami granatu, rozłożyć kosteczki marynowanej fety. Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz polać oliwą z marynowania fety.



8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Podoba mi się ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna, lekka sałatka! i fajne ma kolorki:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sałatka ...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana, dziękuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, optymistyczna i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Antysujx, miło mi, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga, dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.