Pyszna jesienna sałatka z dynią i ricottą podawana na świeżych liściach szpinaku, przepis podpatrzony u Anny Olson.
150 g boczku
1 szalotka
250 g dyni
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżej szałwii
1/4 szklanki białego wina
2 łyżki białego octu winnego
1/2 szklanki wody
szpinak
125 g ricotty
oliwa
sól
pieprz
Na
dużej patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę,
aż będzie chrupiący, a następnie odłożyć go na talerzu wyłożonym
papierowym ręcznikiem. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną
w kostkę, aż się zeszkli i zmięknie, następnie dodać na patelnię
pokrojoną w drobną kostkę dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek,
szałwię, wlać wino, ocet winny, wodę i gotować około 7 minut, aż dynia
zmięknie. Dodać boczek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Ułożyć umyty szpinak w głębokim półmisku, na wierzch
nałożyć kawałki dyni z boczkiem i posypać rozkruszoną ricottą. Skropić
całość oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Uwielbiam riccotę, ale z dynią nigdy nie próbowałam. Może najwyższy czas ;)
OdpowiedzUsuńoj, super, szukam właśnie ciekawych przepisów na dynię, ten jest idealny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Kiedyś nie lubiłam dyni. Ale ostatnio w niej bardzo zasmakowałam. Dostałam od rodziców dynię z działki i upiekłam krajankę dyniowo serową.. Po prostu pycha! Teraz chcę popróbować innych pyszności, więc może i na taką sałatkę zarzucę sieci ;-)
OdpowiedzUsuńAngie, ricotta i dynia pasują do siebie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrażynko, ależ rzucaj, może zasmakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonika, cieszę się, ze sałatka przypadła Ci do gustu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczna :) Dynia to ma jednak cudny kolor,no nie?:)
OdpowiedzUsuńwszędzie dynia a ja mam taką w lodówce i czeka na swoją kolej. :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dynia jest cudna!
OdpowiedzUsuńKatie, rzeczywiście bardzo dyniowo się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńdynię dogtychczas testowałam tylko w zupie, muszę wykorzystać ją do sałatek bo jej kolor jest cudowny:)
OdpowiedzUsuńGosiu, w takim razie mocno polecam do sałatki, pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń