codzienność

czwartek, 6 października 2011

sałatka z dynią i ricottą


Pyszna jesienna sałatka z dynią i ricottą podawana na świeżych liściach szpinaku, przepis podpatrzony u Anny Olson.


150 g boczku 
1 szalotka
250 g dyni
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżej szałwii
1/4 szklanki białego wina
2 łyżki białego octu winnego
1/2 szklanki wody
 szpinak
125 g ricotty
oliwa
sól
pieprz

Na dużej patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, aż będzie chrupiący, a następnie odłożyć go na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli i zmięknie, następnie dodać na patelnię pokrojoną w drobną kostkę dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek, szałwię, wlać wino, ocet winny, wodę i gotować około 7 minut, aż dynia zmięknie. Dodać boczek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułożyć umyty szpinak w głębokim półmisku, na wierzch nałożyć kawałki dyni z boczkiem i posypać rozkruszoną ricottą. Skropić całość oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam riccotę, ale z dynią nigdy nie próbowałam. Może najwyższy czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, super, szukam właśnie ciekawych przepisów na dynię, ten jest idealny!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś nie lubiłam dyni. Ale ostatnio w niej bardzo zasmakowałam. Dostałam od rodziców dynię z działki i upiekłam krajankę dyniowo serową.. Po prostu pycha! Teraz chcę popróbować innych pyszności, więc może i na taką sałatkę zarzucę sieci ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie, ricotta i dynia pasują do siebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażynko, ależ rzucaj, może zasmakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Monika, cieszę się, ze sałatka przypadła Ci do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle apetyczna :) Dynia to ma jednak cudny kolor,no nie?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wszędzie dynia a ja mam taką w lodówce i czeka na swoją kolej. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko, dynia jest cudna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Katie, rzeczywiście bardzo dyniowo się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dynię dogtychczas testowałam tylko w zupie, muszę wykorzystać ją do sałatek bo jej kolor jest cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, w takim razie mocno polecam do sałatki, pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.