codzienność

wtorek, 11 października 2011

tarta z figami i gorgonzolą


Ciasto francuskie z gorgonzolą, ćwiartkami fig, polane dresingiem z oliwy wymieszanej z miodem a do tego świeże posiekane oregano i pieprzna rukola. Pyszna tarta z figami i gorgonzolą to zmodyfikowany przepis z programu "Donna Hay - szybkie, świeże, proste".


125 g ciasta francuskiego
80 g gorgonzoli
2 łyżeczki świeżego oregano
3 figi
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
 pieprz
50 g rukoli
6 plastrów prosciutto

Wyciąć z płatów ciasta dwa prostokąty i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto gorgonzolą, posypać posiekanym oregano i rozłożyć pokrojone na ćwiartki figi. Wymieszać w miseczce miód z oliwą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polać tarty połową dressingu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C, aż ciasto się zrumieni. Przybrać rukolą i prosciutto, polać resztą dressingu i podawać.

14 komentarzy:

  1. Zestawienie idealne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak mnie kusisz tymi figami, że muszę je kupić. Jak sięgam po nie to zawsze się zastanawiam po co mi one. Ale chyba już wiem jakie będą miały zastosowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta pyszna!
    Figi i ser bardzo do siebie pasują.Także bez ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie, tez tak uważam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażynko, zjesz ze smakiem, gwarantuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber, oj pasują i szynka i rukola :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe i smaczne połączenie,mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. to musi być absolutnie pyszne:) zjadłabym sobie taki kawałeczek na kolację:)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, bardzo smaczne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, jest absolutnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  11. co za pyszne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiesz, ze wreszcie dostałam figi? :):):)ALe nie ma kiedy ich sfotografować a nawet upiec czegoś pysznego - pójdą ot tak, prosto do buzi:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy10/13/2011

    Egzotyczne smaki, odważne połączenia. ;) Spróbowałabym z chęcią, jak może to wszystko razem smakować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Shaday, wszystko to razem to naprawdę idealna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.