Pszenny chleb na zakwasie z nasionami Chia gości we wrześniowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo prosty do upieczenia, wymaga tylko czasu. Chleb z przepisu Oli pieczony w garnku żeliwnym po wyjęciu z piekarnika ma chrupiącą skórką i apetyczny, miękki miękisz, a nasiona Chia są wspaniałym jego uzupełnieniem.
100 g zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej
370 g wody
10 g soli
garść nasion Chia
W misce wymieszać wodę z zakwasem i mąką, tak aby wszystko dobrze się połączyło i nie było widać suchej mąki, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sól i nasiona Chia, dokładnie połączyć z masą. Odstawić ciasto na 45 minut pod przykryciem. W czasie wyrastania składać ciasto 3 razy co 45 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować podłużny bochenek, przełożyć go do koszyczka rozrostowego. Odstawić do wyrastania, można włożyć do lodówki do 18 godzin. Piec bezpośrednio po wyjęciu z lodówki w garnku żeliwnym. Pierwsze 20 minut z pokrywką w 245° C, kolejne 20 minut bez pokrywki w 220° C.
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Dziękuję za wrześniowe towarzystwo w Piekarni. Chlebek pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za piękny jesienny czas w piekarni, pyszny bochen w tym miesiącu :-)
OdpowiedzUsuńChlebek idealny na pożegnanie lata. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńTo bardzo pyszny chleb i wspaniale spędzony czas! Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny chleb, choć mój bez chia. Dzięki za wspólny czas przy wypieku:-)
OdpowiedzUsuńMiło było znów piec razem. :) Pozdrowienia. :*
OdpowiedzUsuń