Bûche de Noël w dosłownym tłumaczeniu bożonarodzeniowe polano, to według źródła tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji i innych krajach. Prawdopodobnie już od XII wieku istniał we Francji oraz we Włoszech, gdzie bûche nazywano ceppo, wigilijny zwyczaj przynoszenia do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku w wieczór świąteczny. Sam proces podpalania go był istotny, zależnie od regionu i od panujących lokalnie zwyczajów, wszczynał go gospodarz domu, matka zebranych dzieci lub młode dziewczęta dom ten zamieszkujące. Przed podpaleniem skrapiano drewno oliwą lub słodkim winem owocowym, sypano nań sól i pieprz, święcono zachowanym od Niedzieli Palmowej wawrzynem oraz odmawiano odpowiednie modlitwy. Popiół, który pozostawał po spaleniu polana, miał chronić dany dom od uderzeń piorunów i od sił nieczystych. Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać by miało do opisanej wyżej tradycji. W regionie Poitou - Charentes zanotowano jego istnienie w XIX wieku, niemniej faktycznie stało się ono powszechnie znane dopiero w wieku dwudziestym. Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą roladę. Najbardziej znane smaki nadawane kremowi to wanilia, orzech laskowy, Grand Marnier i kawa. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak Święty Mikołaj, choinka, krasnoludki. Bûche de Noël, nadziane kremem na bazie mascarpone, pokryte czekoladowo - śmietanowym kremem i udekorowane bezowymi grzybkami, to ciasto łatwe do przygotowania, trzeba mu tylko poświęcić czas, za to wspaniale prezentuje się na stole i pysznie smakuje.
4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 180º C i piec przez około 17 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
W misce ubić mascarpone z cukrem, ekstraktem i śmietaną na gładki krem, dodać skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie rozłożyć krem, zwinąć roladę. Roladę schłodzić w lodówce.
250 ml śmietany kremówki
250 g czekolady deserowej
cukier puder
kakao
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać, do roztopienia się czekolady, masę schłodzić. W misce ubić na sztywno masę śmietanowo - czekoladową. Roladę pociąć na kawałki i ułożyć na desce w kształcie pnia. Krem równomiernie rozprowadzić na cieście, grzebieniem do dekorowania zrobić paski na roladzie. Roladę udekorować bezowymi grzybkami i posypać cukrem pudrem i kakao. Roladę schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.