Maślane ciasteczka dla dorosłych nadziane doskonałym kremem przygotowanym z domowego ajerkoniaku i cukru pudru. Z ciastem doskonale się pracuje, można wycinać z niego dowolny kształt, świetnie odwzorowuje też odciśnięty kształt i niewiele rośnie. Markizy z kremem ajerkoniakowym są przepyszne, bardzo kruche, idealne do podgryzania w towarzystwie ulubionego napoju.
440 g mąki pszennej
140 g cukru pudru
260 g masła
2 żółtka
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i odcisnąć dowolny wzór i wyciąć foremką ciastko. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.
150 g cukru pudru
3 łyżki ajerkoniaku
Utrzeć ze sobą składniki nadzienia na gładką masę. Kremem smarować jedno ciastko, układać następne i przyciskać, aby się skleiły.
o matko i jeszcze wałek.................. Ciasteczka prześliczne, a ty Kamilka spodziewaj się Alci :D
OdpowiedzUsuńAlcia, przyjeżdżaj zapraszam :)
UsuńKamilka ty mnie nie podpuszczaj bo jak widzę te twoje cuda , to wiesz co jest u maniaka foremkowego :D
UsuńWałki , drewniane formy , do herbatników, babeczek , ach :D
Jakie one są przepiękne. Malutkie dzieła sztuki :) Mnie przy okazji zachwyciło tło, na którym robiłaś zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMalwina, dziękuję :) A tło to blat ze starego stolika.
UsuńNajlepszego w Nowym Roku!
Śliczne!
OdpowiedzUsuńI jakie smakowite. Zjadłabym chyba wszystkie...
Cudne maleństwa. I do tego tak nadziane...😀
OdpowiedzUsuń