codzienność

środa, 30 marca 2011

zupa grzybowa


Dziś przyszedł czas na skarby lasu, zbierane jesienią w lesie, na grzybki, które siedzą suszone w dużych słojach i te ukryte w zamrażalniku. Do przygotowania zupy grzybowej wykorzystałam suszone prawdziwki oraz mieszankę mrożonych, w których są prawdziwki, kozaki i podgrzybki. 

35 g grzybów suszonych
250 g grzybów
1000 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
200 ml śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz 

Suszone grzyby namoczyć, najlepiej dzień wcześniej, następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę oraz czosnek, dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion warzywny, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut. Następnie dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect