Kisiel jagodowy od dzieciństwa należy do moich ulubionych deserów. Gotował go u mnie w domu tata, w tak zwanej tajemnicy przed mamą, która w tym czasie wychodziła do pracy. Do przygotowania tego deseru można użyć dowolnych owoców, bądź ich mieszankę. To świetny sposób na wykorzystanie świeżych owoców, które zostały nam z całego dnia, a które powinny być już zjedzone. Taki domowy kisiel jest równie smaczny z owoców mrożonych. Ilość wody i owoców jest dowolna, w zależności od tego jakie proporcje płynu w stosunku do owoców chcemy uzyskać.
3 szklanki jagód
3 szklanki wody
6 łyżek cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
3 szklanki wody
6 łyżek cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
Do rondelka włożyć owoce, zalać dwiema szklankami wody, dodać cukier i zagotować. Skrobię rozprowadzić w pozostałej szklance zimnej wody i dodać do zagotowanych, wrzących owoców. Zagotować i odstawić z ognia do wystudzenia. Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.