Postanowiłam dziś upiec na kolacje bułeczki, według przepisu Nigelli Lawson z książki "Kuchnia - przepisy z serca domu". Gdy już piekły się w piekarniku, uświadomiłam sobie, że dziś jest przecież irlandzkie święto narodowe. No więc irlandzkie bułeczki owsiane na Dzień Świętego Patryka:
400 g mąki z pełnego przemiału
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody
300 ml porteru
150 ml maślanki
4 łyżki oleju
4 łyżki miodu
W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i sodę. Do dzbanka wlać piwo, maślankę, olej i miód. Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać, by dokładnie się połączyły. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać małe garście ciasta, nadając im okrągły kształt. Z porcji powinno wyjść około 12 sztuk. Posypać bułki płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220° C około 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane świeżym, dobrym masłem.
Są miękkie czy twardawe? :P
OdpowiedzUsuńSandy, mięciutkie :)
Usuń