Pamiętam smak tradycyjnych, smażonych oponek, oblepionych lukrem, które robiła moja mama. Właśnie dziś postanowiłam wykorzystać jej przepis na serowe oponki.
250 g twarogu
300 g mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu
125 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto należy rozwałkować na stolnicy podsypując mąką, aby nie przyklejało się do wałka. Za pomocą szklanki wycinamy koła, a następnie kieliszkiem wycinamy środki. Oponki smażymy z obu stron na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Oponki po wyjęciu osuszamy na bibule a potem lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.