codzienność

poniedziałek, 7 marca 2011

serowe oponki


Pamiętam smak tradycyjnych, smażonych oponek, oblepionych lukrem, które robiła moja mama. Właśnie dziś postanowiłam wykorzystać jej przepis na serowe oponki.
  
250 g twarogu 
300 g mąki pszennej 
1/4 szklanki cukru 
2 żółtka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka spirytusu
125 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto należy rozwałkować na stolnicy podsypując mąką, aby nie przyklejało się do wałka. Za pomocą szklanki wycinamy koła, a następnie kieliszkiem wycinamy środki. Oponki smażymy z obu stron na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Oponki po wyjęciu osuszamy na bibule a potem lukrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.