Pyszne, bardzo mocno rozgrzewające ciasto z dużą ilością imbiru. Ciasto imbirowe jest szybkie do przygotowania, bardzo miękkie i ma piernikowy posmak. Przepis na ciasto imbirowe z przepisu Sary Lewis z książki "200 Cakes and Bakes".
150 g masła
150 g golden syropu
150 g melasy
300 g mąki orkiszowej razowej
4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki dżemu z moreli
125 g kandyzowanych owoców
4 łyżki mleka
2 łyżki dżemu z moreli
125 g kandyzowanych owoców
W
garnku umieścić masło, golden syropu i melasę, podgrzać, wymieszać, aż
do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika i przestudzić. Wszystkie
suche składniki wymieszać w misce. Stopniowo wlewać masło z syropem i
melasą, wbić jajka, dodać mleko i całość zmiksować. Ciasto wlać do formy
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na około 50 minut, aż
patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Gotowe ciasto posmarować dżemem i
udekorować pokrojonymi owocami.
jakie piękne choineczki!
OdpowiedzUsuńCudowne, uroczy pomysł na podanie :)
OdpowiedzUsuńOj te choinki są prześliczne( gdzie Kamilka kupiłaś te formy?)
OdpowiedzUsuńa i smaki jak najbardziej moje
Aluś, dziękuję za miłe słowa, a foremki kupiłam w sklepie internetowym - wypiekarnia. pl Pozdrawiam
Usuńimbir do tego wszystkiego ma właściwości antybakteryjne, więc to po prostu zdrowe ciasto ;) rozgrzewa i imbir i cynamon i ten zapach piernikowy, aż żałuję że u mnie nie ma śniegu. chociaż na Twoim blogu prószy, to sobie popatrzę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Prezentuje się pięknie :) Zamienię tylko masło na olej rzepakowy (olej obniża poziom cholesterolu) i robię! :)
OdpowiedzUsuńJakie masz fajne foremki :) A ciasto na pewno pyszne, jak z imbirem to kawałeczek biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuńto cisto musi być pyszne, bo wygląda jak milon dolarów, a to raczej, w przypadku ciast, idzie w parze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ciasto idealne na zimę z tym rozgrzewającym imbirem:))) miłego wieczoru!
OdpowiedzUsuńAle cudowne są te ciacha! Wspaniałe choinkowe formy. Bardzo mi się podobają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
idealne - wyrośnięte, równiutkie. no i muszę pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuńCiasto imbirowe to idealny pomysł na to, żeby jeszcze przez chwilę przypomnieć sobie atmosferę świąt! :)
OdpowiedzUsuńWitam, a u Ciebie jak zwykle pysznie :) rzadko teraz tu zaglądam, mam trochę ograniczony dostęp i do blogowania i do gotowania :) ale jeszcze trochę i powrócę tu raczej na dobre :) bardzo Ci dziękuję za życzenia noworoczne, Tobie również życzę Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń, Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAromatyczne i pyszne, niech święta trwają cały rok :)
OdpowiedzUsuń