400 g miąższu dyni
1 jabłko
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1 cebula
kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej papryki
sól
2 łyżki oliwy
1 cebula
kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej papryki
sól
pieprz
sok z limonki
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodać do niej starty na tarce imbir i posiekane ząbki czosnku, przesmażyć to razem przez minutę. Dodać kurkumę, przyprawę pięć smaków, kumin, paprykę, pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz pokrojone w kostkę jabłko. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przesmażyć, żeby przyprawy zaczęły wydzielać aromat. Zalać wszystko bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż dynia i jabłko zmiękną, około 15 minut, następnie wszystko zmiksować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
6 grzybów shiitake
2 łyżeczki oleju
sól
2 łyżeczki oleju
sól
sos sojowy
Grzyby jeśli są suszone, namoczyć w gorącej wodzie na około 30 minut. Grzyby odcisnąć, odkroić im trzonki, a kapelusze pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć grzyby na złoty kolor, pod koniec smażenia lekko posolić i wymieszać z kilkoma kroplami sosu sojowego. Gorącą zupę podawać z podsmażonymi grzybami.
Podoba mi się dodatek grzybów shitakie do zupy. Wykorzystam kiedyś ten pomysł.
OdpowiedzUsuńmnie tez intryguje dodatek grzybków do tej słonecznej, złocistej zupki!:)
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam takie zupy! Sa rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji zupy dyniowej jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńdynia, jabłko.. pysznie!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i myslę ,że zupa smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo miła propozycja dla kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
To coś w sam raz dla mojej siostry, ona uwielbia takie zupy :-)
OdpowiedzUsuńW takiej lekko azjatyckiej wersji jeszcze nie jadłam zupy dyniowej.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł:)
Dyni brak... A tak bym chciała!!! Zrobiłaś mi apetyt:)
OdpowiedzUsuńZnakomita zupa!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą.
I kolor pięknie słoneczny.
Dobrego weekendu!
musi cudownie rozgrzewać. już od samego koloru bije takie ciepło :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dyniową z gruszką, więc w wersji z jabłkami też bym polubiła :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się tutaj dodatek grzybów shiitake.