codzienność

czwartek, 31 stycznia 2013

zupa z dyni i jabłek


Bardzo aromatyczna zupa z dyni, z dodatkiem jabłka, cebuli i czosnku. Rozgrzewa dzięki dodatkowi imbiru, kuminu, przyprawie pięć smaków, papryce i kurkumie. Taka zupa dobrze smakuje gdy się do niej poda podsmażone grzyby shiitake w towarzystwie sosu sojowego. Przepis na przepyszną zupę z dyni i jabłek pochodzi z magazynu "Saveur".

400 g miąższu dyni
1 jabłko
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1 cebula
kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej papryki
sól
pieprz 
sok z limonki

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodać do niej starty na tarce imbir i posiekane ząbki czosnku, przesmażyć to razem przez minutę. Dodać kurkumę, przyprawę pięć smaków, kumin, paprykę, pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz pokrojone w kostkę jabłko. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przesmażyć, żeby przyprawy zaczęły wydzielać aromat. Zalać wszystko bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż dynia i jabłko zmiękną, około 15 minut, następnie wszystko zmiksować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. 

6 grzybów shiitake
2 łyżeczki oleju
sól
sos sojowy 

Grzyby jeśli są suszone, namoczyć w gorącej wodzie na około 30 minut. Grzyby odcisnąć, odkroić im trzonki, a kapelusze pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć grzyby na złoty kolor, pod koniec smażenia lekko posolić i wymieszać z kilkoma kroplami sosu sojowego. Gorącą zupę podawać z podsmażonymi grzybami.

 

13 komentarzy:

  1. Podoba mi się dodatek grzybów shitakie do zupy. Wykorzystam kiedyś ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie tez intryguje dodatek grzybków do tej słonecznej, złocistej zupki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami, uwielbiam takie zupy! Sa rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji zupy dyniowej jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dynia, jabłko.. pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor i myslę ,że zupa smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo miła propozycja dla kubków smakowych :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. To coś w sam raz dla mojej siostry, ona uwielbia takie zupy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. W takiej lekko azjatyckiej wersji jeszcze nie jadłam zupy dyniowej.
    Pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dyni brak... A tak bym chciała!!! Zrobiłaś mi apetyt:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomita zupa!
    Zjadłabym z rozkoszą.
    I kolor pięknie słoneczny.
    Dobrego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  12. musi cudownie rozgrzewać. już od samego koloru bije takie ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam dyniową z gruszką, więc w wersji z jabłkami też bym polubiła :)
    Podoba mi się tutaj dodatek grzybów shiitake.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.