200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g cukru
1 1/2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
90 ml mleka
180 ml puree z dyni
olej do smażenia
W misce wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto, przykryć folią
spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto można przygotować na 8
godzin przez użyciem. W rondlu o grubym dnie
rozgrzać tłuszcz. Łyżeczką wrzucać ciasto do tłuszczu. Smażyć po kilka pączków na raz, z każdej ze stron, aż będą złocistobrązowe. Usmażone paczki osączyć
na papierowym ręczniku, pozostawić do wystygnięcia.
360 ml mleka
2 żółtka
750 g cukru
10 g skrobi kukurydzianej
sól
1/2 laski wanilii
W rondlu podgrzać mleko z rozkrojoną laską wanilii. W misce utrzeć żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i szczyptę soli na
gładką masę. Wlać cienkim strumieniem połowę mleka, cały czas
ucierając, następnie pozostałe, cały czas ucierając. Przelać masę do
rondla i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Krem przetrzeć przez gęste sito do
czystej miski, następnie należy schłodzić. Podawać z pączkami dyniowymi.
Piękne są te pączusie Kamilko. Ależ pyszności u Ciebie z ranka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Pączusie i krem tworzą doskonały duet!
OdpowiedzUsuńSmakowity poranek u Ciebie.
Wspaniale. Wygladaja przecudnie na Twoich zdjeciach. Az chce sie wyiagnac po nie lapke :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo :)
No, no pychotka!Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPączki jak z bajki! :) marzę o chociaż jednym!
OdpowiedzUsuńKamilko - widzę, że usunęłaś możliwość komentarza jako link, takze jak widzisz mysia to bede zawsze ja Twoja oddana pieczarka mysia :)
Sara, dziękuję!
UsuńNie mogłam sobie poradzić z anonimowym spamem, stąd ta zmiana. Przepraszam za utrudnienia :)
pomysłowe, obłędne:D!
OdpowiedzUsuńLubię pączki, ale krem waniliowy lubię chyba bardziej:)
OdpowiedzUsuńAle żółciutkie od tej dyni! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie! Na jednym by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńJaki cudny przepis! Łatwy jest :)
OdpowiedzUsuńI ten krem waniliowy - ach :)
Cudowny przepis. Jestem zachwycona i na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuń(czy w tytule i w pogrubieniu nie ma błędu?)
Aniu, dziękuję za czujność :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, czy w tytule nadal nie brakuje M? :) WANILIOWYM :)
UsuńPączki pycha!
Co ciapa to ciapa, chyba ta pogoda tak źle na mnie wpływa, hihihihi
UsuńDziękuję!
jeszcze nie jadłam pączków z kremem - bynajmniej podawanych oddzielnie. niebanalny przepis na karnawał :)
OdpowiedzUsuńczęstuję się twoimi pączusiami wirtualnie:)
OdpowiedzUsuńojej takich to ja nie zmam ,ale fajny przepis(jak pięknie się prezentują ) Kamilka wyszukałaś
OdpowiedzUsuńco???? to takie proste, to przepis idealny dla mnie !!!!!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
pączuszki jak pączuszki (choć przyznam, łasuchowałam takimi małymi pączuszkami za młodych czasów, nie dyniowymi oczywiście, bo takich frykasów, jak sobie człowiek sam nie zrobi to nie zje) ale ten krem!!! waniliowa rozkosz. Sobie zrobię :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Takie pączki to ja mogę jeść! Ciekawe urozmaicenie, bo ile można wcinać te z marmoladą? :)
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa na Tłusty Czwartek :)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam dyniowe to od razu zwróciłam uwagę, super pomysł na kolejne wykorzystanie dyni :)
OdpowiedzUsuń